Milliongave fra Sparebankstiftelsen Hedmark og Hedmark Fylkeskraft

 

Tynset studie- og høgskolesenter flytter til 2.etg i Torvbygget på Tynset, øker ambisjonsnivået og legger til rette for en helt unik samspillsarena som gir store muligheter for vekst og utvikling i Nord-Østerdal. Sparebankstiftelsen Hedmark støtter prosjektet med gavemidler i millionklassen.

Tynset studie- og høgskolesenter (TSH) har i over 20 år vært en viktig aktør for kompetanseutvikling i regionen. De siste årene har TSH økt sitt aktivitetsnivå betraktelig, og fokuset på verdien av kompetanseutvikling i distriktsnorge har økt. I dag tilbyr TSH flere deltidsutdanninger for til sammen ca. 260 studenter på universitets-, høgskole- og fagskolenivå, ulike modulutdanninger og kurs, i tråd med regionens behov.

 

Plassmangel er i dag en utfordring for videre vekst. TSH har lenge hatt et behov for nye, egnede lokaler for å kunne tilby gode fasiliteter for studenter og ansatte, og for å kunne fortsette å være en motor i lokal kompetanseutvikling.

«TSH har over lang tid blitt begrenset av kapasitetsutfordring. Likevel har vi fått til veldig mye. Dette prosjektet gjør det mulig å levere enda bedre på oppdraget vårt, samtidig som det åpner muligheter vi tidligere ikke trodde var tenkbare», sier daglig leder Mette H Hornseth.

 

TSH har mottatt 25 millioner kroner i gavemidler fra Sparebankstiftelsen Hedmark til utvikling av nye undervisningslokaler og en samspillsarena. Samspillsarenaen skal bidra til en enda tettere kobling mellom næringsliv, høyere utdanning, forskning og kompetanseutvikling i regionen, og være en motor for nødvendig omstilling i næringslivet i Nord-Østerdal.

«Målet er å bidra til fremtidens næringsliv.  Kompetanseutvikling og samarbeid er nøkkelen til vekst og utvikling, både i store byer og mindre lokalsamfunn. Så dette prosjektet er i tråd med vår strategi», sier Kristin Vitsø Bjørnstad i Sparebankstiftelsen Hedmark.

 

Sparebankstiftelsen Hedmark har i tillegg bevilget 5 millioner kroner til et lokalt såkornfond.

«Dette er startkapital til lokale oppstartsbedrifter med et vekstpotensial som kan bidra til nyskapning og vekst i Nord-Østerdal. Fondet skal administreres av en investeringskomite i Innlandet Science Park», sier Bjørnstad.

 

Kommunene i Nord-Østerdal har søkt og fått 10 millioner kroner fra Hedmark Fylkeskraft som gjør at de kan stille lokalene til rådighet for prosjektet.

«Dette prosjektet handler grunnleggende sett om hvordan vi møter de store samfunnsutfordringene regionen står overfor når det gjelder demografisk utvikling, mangel på kompetanse og arbeidskraft», sier Amund Aarvelta som er styreleder i TSH og assisterende kommunedirektør i Tynset kommune.

Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår for å komme i mål med prosjektet. Spesielt med tanke på hvordan dette prosjektet kan bidra til noe mer enn bare en flytting av TSH.

«Relokalisering av TSH må vi tenke på som en viktig puslespillbrikke i noe større. Her må vi jobbe sammen med mange ulike aktører for å finne ut av hvordan vi forvalter denne muligheten og hva som er best bruk av midlene. Prosjektet er finansiert på en slik måte at dette ikke bare handler om å innrede et lokale, men om å utvikle nye konsepter for hvordan vi jobber sammen ut over det konkrete lokalet»,  sier Aarvelta.

 

Gjennom en slik arena vil mulighetene for å kunne øke omfanget av studie- og kurstilbud i tråd med næringslivets stadig endrede behov bli betraktelig større enn i dag. Det vil også åpne seg en mulighet for å tiltrekke seg aktuelle forskningsaktører som kan kobles opp mot offentlig sektor og privat næringsliv.

«En slik samspillsarena vil øke attraktiviteten for de som bor og jobber i regionen, og kunne bidra til økt tilflytting. Det skapes muligheter til å trekke til seg ny kompetanse og talent utenfra. Det er sjelden vi får slike sjanser. Nå må vi bare jobbe sammen og sørge for at denne muligheten virkelig fører til noe godt for hele regionen», avslutter Mette H Hornseth.

 

Marsipankake og rundstykker til feiringen av milliongaven til TSH
Blomster og ballonger for å feire milliongaven til TSH

Fakta om Sparebankstiftelsen Hedmark

Sparebankstiftelsen Hedmark forvalter den kapitalen som er bygget opp i tidligere Sparebanken Hedmark gjennom nærmere 180 års bankvirksomhet i fylket. Stiftelsen er den største eieren i SpareBank 1 Østlandet og en del av utbyttet som Stiftelsen mottar fra banken, deles hvert år ut som gaver til Hedmarksamfunnet. Siden 2017 har Stiftelsen tildelt nærmere 985 millioner kroner til idrett, friluftsliv, kultur, utdanning, næringsutvikling og humanitært arbeid i Hedmark. Totalt forvalter stiftelsen 14 milliarder kroner, noe som gjør den til en av landets største stiftelser.