Hvordan er det å være sykepleierstudent?

21. mars 2025 | Helse og sosialfag, Nyheter

5 studenter forteller om hvordan det er å være

sykepleierstudent på deltid

Bachelor i sykepleie deltid fra Universitetet i Innlandet er samlingsbasert, med både fysiske samlinger på Tynset studie- og høgskolesenter og digitale samlinger. Fra informasjonen på studiesiden vår kan man lese at teori og praksis er jevnt fordelt på studiet. Deler av undervisningen foregår i INNs øvingsavdeling på Tynset, der du lærer grunnleggende, kunnskapsbaserte sykepleieferdigheter som forbereder deg på møter med pasienter og pårørende i klinisk praksis. Videre står det at studiet blir gjennomført med en gjennomsnittlig arbeidsinnsats på 75 prosent sammenlignet med et fulltidsstudium. Alle praksisperiodene vil være på fulltid, og fem av åtte semestre vil inneholde en praksisperiode. Studiet krever struktur, planlegging og disiplin i hverdagen.

Lurer du på hvordan dette fungerer i praksis, og hvordan det egentlig er å være sykepleierstudent på Tynset? I denne artikkelen forteller noen av sykepleierstudentene våre om studiehverdagen og balansen mellom sykepleierstudiet, arbeid og fritid.

Vanja Jordamo fra Lesja forteller om hvordan det er å være sykepleierstudent på deltid. Hun trekker særlig frem verdien av studiesamlingene på Tynset.
Sykepleierstudent Kristine Busk Lundereng

Sykepleierstudent Kristine Busk Lundereng

Kristine Busk Lundereng

Mitt navn er Kristine Busk Lundereng. Jeg er 24 år, og er bosatt i Ålen. Tidligere har jeg gått helsefag på vgs., og tatt fagbrev som helsefagarbeider i 2020. Har siden våren 2021 jobbet fast på demensavdelingen i Holtålen kommune. For tiden jobber jeg 60% fast, og tar på meg ekstravakter når jeg har mulighet. Jeg startet på sykepleierstudiet høsten 2022.

Motivasjonen min for å bli sykepleier er at jeg har et ønske om å utvikle meg mer faglig og har stor interesse for faget. Enkelt og greit. Også er det en fordel at man har flere jobbmuligheter som sykepleier.

Å være sykepleierstudent på deltid fungerer veldig godt for meg. Min hverdag består av jobb, studier og fritidsaktiviteter. Som student på deltid har jeg tid til å jobbe ved siden av, men også fritid. Som oftest leser jeg de dagene jeg har fri, men jeg kan også tilpasse studiene til andre planer som skulle dukke opp, ved å for eksempel lese på kveldene. Fordelen med deltidsstudiet er at man kan studere når som helst og hvor som helst til enhver tid.  Jeg vet i god tid når neste samling på Tynset er, og arbeidsplassen er behjelpelig ved å tilrettelegge slik at jeg får flyttet vaktene mine eller gir meg permisjon. Det er arbeidskrav som skal leveres inn, men som regel vet jeg det i god tid, slik at jeg kan tilpasse det til jobb og fritid. Hadde ikke sykepleiestudiet vært på deltid, så er det ikke sikkert jeg har søkt på sykepleierstudiet i det hele tatt. Deltid gjør det mulig å ha fast inntekt ved siden av, og samtidig har man tid til andre ting.

Mine tips til de som vurderer å bli sykepleierstudent på deltid er å gjøre unna de innleveringene og arbeidskravene som man har i god tid i forveien, slik at man ikke blir sittende i siste liten og lærer minimalt av det. Man er også nødt til å ha litt selvdisiplin for å faktisk skulle sette seg ned å lese til eksamen.

Line Kielland

Jeg heter Line Kielland, er 47 år, og bor i Alvdal med mann og 4 barn. Jeg jobber i Psykisk helsetjeneste for barn og unge, er frikjøpt 20 % av barnevernet, så jeg jobber 80 % ved siden av studiene. Dette har variert litt gjennom studieforløpet, jeg har ikke kunnet jobbe så mye hele perioden. Da jeg begynte som sykepleierstudent jobbet jeg på Storsteigen (kjøkken og internat), og som vikar på Frankmotunet og Meskano. Tidligere har jeg drevet ridesenter, jobbet på ungdomsklubb og med psykisk utviklingshemmede, og jeg har jobbet som bartender og på kjøkken.
Motivasjonen til å studere kom da jeg fikk flere kurs gjennom barnevernet, jeg synes det var spennende å lære nye ting igjen. At valget falt på sykepleie kom nok av at jeg jobbet en del på Frankmotunet, og jeg hadde et stort ønske om å jobbe innenfor feltet med rus og psykisk helse.
Hadde jeg ikke hatt mulighet til å ta studiet desentralisert på Tynset og på deltid, hadde det ikke vært mulig for meg å gjennomføre dette.
Det har vært en bratt læringskurve, det jeg har lært mest av er dagene på øvingsavdelingen og i praksis på sykehuset og i sykehjem, hjemmesykepleie og i Rus-og psykisk helsetjeneste i kommunen.
Praksisperiodene er tøffe, fordi det er lagt opp til 4 arbeidsdager i uka, samt en studiedag. Dette kan være vanskelig å kombinere med annen jobb, så det er viktig å ha god dialog med arbeidsgiver, så man kan få tilrettelagt for praksisperiodene.
Det er kanskje lett å tenke at å studere på deltid er det samme som å ha en deltidsjobb, men det er viktig å huske på at vi tar en treårig utdannelse på fire år. Regnestykket blir jo da at vi studerer 75% hvert år. Det er også viktig å huske på at noen ganger fungerer det best å jobbe jevnt og trutt med studiene, men man må også regne med at det er perioder hvor det er mye å gjøre på en gang.
4 år kan virke veldig lenge, men jammen går det fort!
-Og er det verdt det? Absolutt!

Sykepleierstudent Line Kielland

Sykepleierstudent Line Kielland

Sykepleierstudent Adhanom Isaac Misghna

Sykepleierstudent Adhanom Isaac Misghna

Adhanom Isaac Misghna

Mitt navn er Adhanom Isaac Misghna, og jeg er sykepleiestudent. Jeg er fra Tynset, opprinnelig fra Eritrea. Jeg kom til Tynset i august 2016, og da begynte jeg å lære meg norsk språk på Tynset opplæringssenter. Ved siden av det jobbet jeg i noen år som butikkmedarbeider på Spar Tynset fram til jeg begynte på studiet. Da jeg begynte på studiet, startet jeg å jobbe på sykehjem.

Jeg kom til Tynset alene, men jeg skaffet meg familie i 2021 og bor med min egen familie nå. Vi har en datter på 2 år og 6 måneder.

Min motivasjon for å ville bli sykepleier var det at jeg hadde en drøm om å bli sykepleier, indre motivasjon og et ønske om jobbsikkerhet i fremtiden.

Sterk drøm: Jeg hadde en drøm til å bli sykepleier, og i tillegg hadde jeg hadde en indre motivasjon til å bidra noe til andres helse, hjelpe noen som står i alvorlig helsesituasjoner med respekt, og gi omsorg til dem som trengs.

Jobbsikkerhet: Som sykepleier kan man jobbe både på sykehjem, sykehus, skole, helsetjenester, legekontor, hjemmetjenester og mange andre steder. Sykepleiere er alltid etterspurt, og det motiverer meg mye.

Å være sykepleierstudent på deltid er en fin løsning for meg som kombinerer studie med jobb og familie. Fordeler med dette er at jeg har mer fleksibilitet i hverdagen, mindre økonomisk press og mulighet til å jobbe ved siden av studiene. Det som var utfordrende, var språket og i noen tilfeller var det noen sykdommer som jeg aldri tidligere i livet hadde hørt om. Jeg måtte pugge mye for å forstå. Da blir man litt mindre sosial, får mindre tid sammen med venner.

Hverdagen som sykepleierstudent på deltid er krevende. Jeg må være strukturert fordi studiet er mye selvstudium. Jeg må sette av og planlegge god tid til lesing og oppgaveskriving. I tillegg har jeg familie som jeg må passe på, og jobb ved siden av det.

Mine tips og råd til de som vurderer å studere sykepleie på deltid er først og fremst at god planlegging er viktig fordi studiet er mye selvstudium. Finn en god balanse mellom studie, jobb og privatliv, og vær motivert og tålmodig. Studiet tar litt lengere tid, og du møter utfordringer undervis.

Adrian Bjedila

Mitt navn er Adrian Bjedila og er 25 år fra Drammen. Jeg bor for tiden alene i en hybel i Rena hvor jeg pendler ukentlig for å møte kjæresten min i Drammen. På siden av å være sykepleierstudent jobber jeg i Forsvaret som nestlagfører. Tidligere har jeg jobbet både som tømrer og som danseinstruktør.

Jeg startet å studere sykepleie på bakgrunn av en interesse som utviklet seg mens jeg var deployert i Litauen. Der fikk jeg en god dialog med sykepleieren og legen i bidraget som gjorde at jeg ble 100% sikker på at det var dette jeg ville bli.

Det å være sykepleierstudent på deltid oppleves som et godt tilbud for studenter som har etablerte rutiner, familie og forpliktelser de må forholde seg til på siden av studie. I mitt tilfelle var dette jobben i forsvaret jeg ikke var klar for å gi slipp på mens jeg studerte.

I tillegg skaper studie en arena for faglige diskusjoner med andre folk som har samme motivasjon og lignende livssituasjoner. Mens jeg er på samlinger har jeg en veldig initiativrik og motiverende gjeng jeg jobber med hvor vi alle er enige om at vi skal gjøre hverandre best mulig.

Min anbefaling til de som vureder å bli sykepleierstudent på deltid:

  • Planlegg i god tid.

Allerede før studie starter, sett deg ned med en PC og søk opp studieplanen og sørg for at du er godt forberedt til studiestart. Studie innebærer flere samlinger og praksisperioder. Jo tidligere du har disse planlagt og tilrettelagt for, jo lettere gjør du studiehverdagen din.

  • Vær forberedt på en tung start.

Det å komme seg inn i en rutine med studier er ikke lett. Spesielt når man ikke har vært på skolebenken på en stud. I tillegg starter hele sykepleien med Anatomi, fysiologi og biokjemi, et fag som krever at du setter deg godt inn i det og skaper forståelse fremfor å bare pugge. Hvis man er mentalt forberedt for dette vil du få en god start på studie.

  • Vær åpen og snakk med medstudenter.

Det er utrolig mye erfaring og kompetanse hos dine medstudenter, spesielt på et deltidsstudie. Mange av dem har jobbet innenfor helse, både som helsefagarbeider, paramedisin og andre spennende fagfelt. Ved å snakke med disse kan du hente ut mye erfaring som kan bidra til å gjøre deg til en bedre sykepleier.

Sykepleierstudent Adrian Bjedila

Sykepleierstudent Adrian Bjedila