Ønsker du å bli ingeniør?

28. mars 2025 | Nyheter, Tekniske fag

3 ingeniører forteller om jobben sin

Det er svært gledelig at NTNU Gjøvik nå tilbyr bygg- og maskiningeniør bachelor på deltid i samarbeid med Tynset studie- og høgskolesenter. Interessen for studietilbudet har vært stor, og mange planlegger eller vurderer å søke. Mange bedrifter i regionen signaliserer at det er behov for flere ingeniører, så det er tydelig at tilbudet er velkomment. For å få vite litt mer om hva man kan jobbe med etter endt utdanning, har vi bedt 3 ingeniører om å fortelle litt om sin arbeidshverdag.

Illustrasjon Maskiningeniør
Lars Ellevold, Prosjektleder i SK Bygg AS

Lars Ellevold, Prosjektleder SK Bygg AS

Jeg heter Lars Ellevold, og jobber som prosjektleder i SK Bygg AS på Tynset. SK Bygg er en lokalt forankret entreprenør i Nord Østerdalen som tar på seg alt fra mindre rehabiliteringsoppdrag til store nybygg. Jeg startet mitt arbeidsliv som tømrerlærling i SK Bygg AS i 2014. Etter endt læretid og fagprøve gikk vegen videre til Trondheim og studier ved NTNU. Praktisk erfaring var etter min mening god balast å ha med seg inn i videre studier.

I 2019 ble jeg uteksaminert ved NTNU med en bachelor i byggfag, med husbyggteknikk som spesialisering. Etter studiene jobbet jeg noen år for riksentreprenøren HENT AS i Trondheim. I denne perioden var jeg mye ute på byggeplass og fikk prøve meg på oppfølging av HMS, KS, prosjektøkonomi, akkord, prosess og kontrakter.

I 2022 startet jeg i jobben som prosjektleder hos SK Bygg på Tynset hvor jeg i dag har mitt virke. I min jobb er det stor variasjon i arbeidsoppgavene. Alt fra praktisk oppfølging på byggeplass til kalkulasjon på kontoret. I grove trekk kan man si at den røde tråden er å gjennomføre byggeprosjekter. Alt fra tidligfase og prosjektering, til praktisk utførelse på byggeplass. Det er sjelden jeg gjør det samme to dager på rad. Jobben er givende fordi resultatet av et ferdigstilt prosjekt er synlig for det blotte øyet.

Jeg anbefaler bygg-linja hos NTNU. Det er en fordel å like matematikk og realfag. Ellers er det verdt å nevne at dette studiet gir et hav av jobbmuligheter både i privat og offentlig sektor.

Edvin Kongsten Wibetoe, Klive AS

Mitt navn er Edvin Kongsten Wibetoe, og jeg er utdannet maskiningeniør fra Universitetet i Oslo, og jobber for tiden som leder for avdelingen Prosjekt og utvikling hos det lokale nettselskapet i Nord-Østerdal, Klive AS. Mine arbeidsoppgaver inkluderer ledelse av ingeniørteamet, prosjektkoordinering, innovasjon og utvikling samt økonomioppfølging.

Med bakgrunn i studiet som maskiningeniør bruker jeg daglig kunnskaper tilegnet på skole, samt utviklet gjennom alle årene som aktiv i yrket. Jeg startet karrieren som konstruktør og prosjektleder innenfor maskiner som ble solgt til aluminiumsindustrien. Deretter har jeg jobbet som leder og prosjektleder i mange år i Oslo Havn KF. Høsten 2024 startet jeg i en nyopprettet stilling i Klive AS som leder for avdelingen Prosjekt og Utvikling.

Energibransjen er et spennende og viktig område for samfunnet, og det gir meg stor glede og mening med det jeg gjør. Samtidig er det gøy og givende å bidra til at mine kollegaer kan gjøre en best mulig jobb.

Gjennom utdanningen som maskiningeniør får man en bred kompetanse som kan brukes som grunnlag for videre spesialisering. I de senere år valgte jeg å spesialisere meg ytterligere innenfor prosjektledelse, og ser at det har vært veldig nyttig uavhengig av hvilken bransje man arbeider innenfor.

Jeg håper min erfaring kan være til inspirasjon for de som vurderer en ingeniørutdanning. Det er en spennende og variert karrierevei med mange muligheter! Som maskiningeniør får man en bred bakgrunn som gir muligheter på områder man kanskje ikke hadde tenkt kunne være aktuelle.

Ingeniør Edvin Kongsten Wibetoe

Per Amund Feragen
NORBIT, Røros

 

Jeg tok utdanningen min ved NTNU-Gjøvik. Der gikk jeg et treårig studieløp for å bli elektronikkingeniør.

Etter skolen jobbet jeg noen år i Trondheim før jeg flyttet hjem til Røros. Ønsket var å få brukt utdannelsen min i arbeidshverdagen, dermed ble det naturlig å søke jobb hos NORBIT.
NORBIT er et teknologikonsern med ca. 600 ansatte og har både utvikling og produksjon av elektronikk i Trondheim, Selbu og Røros. Røros-fabrikken er spesialisert på store volum og høy grad av automasjon. NORBIT søkte ikke aktivt etter en ingeniør, men de syntes jeg hadde en relevant utdanning, noe som førte til at jeg fikk jobb.

I starten jobbet jeg i produksjonen for å få et innblikk i hvordan bedriften opererte. Det skulle vise seg å være veldig nyttig erfaring når jeg etter ett halvt år fikk en ny stilling som produksjonsingeniør. Som produksjonsingeniør er hovedoppgaven å være støtte til produksjonen. Det kan innebære alt fra vedlikehold på maskiner, forbedringsarbeid, prosjektstyring, dokumentering, programmering og implementering av nye systemer.

Utdanningen min har gitt meg et godt grunnlag til å håndtere oppgavene jeg møter i arbeidshverdagen. Det hjelper på at jeg har en utdannelse innen elektronikk, men det aller viktigste jeg sitter igjen med etter utdanningen er hvordan man lærer seg å systematisk løse oppgaver!

Det jeg liker aller best med jobben er at arbeidsoppgavene er så ulike! Noen dager kan man sitte og jobbe med prosjekter, mens andre dager jobber man i team for å løse uforutsette problemer.
Som jeg nevnte er det også denne delen av utdanningen min jeg setter størst pris på; det å lære seg å håndtere ulike utfordringer på en strukturert og systematisk måte!