«Det finnes ingen fy-mat» sier ernæringsfysiolog Gardseth på kurset helse og ernæring
Hele 41 deltakere fra Alvdal, Tynset og Rendalen kommune, som arbeider som kjøkken- eller helsepersonell, har nå deltatt på 3 kursdager. De møttes første gang til felles lunsj på Tynset rådhus, mandag 9. september.
Innhold
Første kursdag startet med to seniorrådgivere fra Statsforvalter, Gro Opsahl Fallingen og Turid Windjusveen Olsen. Deltakerne fikk presentert det viktigste man bør vite om lovverk, St. meldinger, innholdet i ny Nasjonal veileder og hva innholdet i de nyeste kostholdsrådene er. Deltakerne møtte to kunnskapsrike damer med masse kompetanse, som løftet frem hvordan man kartlegger og dokumenterer ernæring i pasientjournalen. De snakket også mye om matglede og at mat er mye mer enn kalorier og næringsstoffer. Spennet var med andre ord stort og tiden gikk altfor fort.
Ernæringsfysiolog Ingrid Gardseth startet andre kursdag. Hun delte generøst sin kunnskap om ernæring til ulike pasientgrupper. Det finnes ikke «fy-mat», sier Gardseth – det handler bare om hvor ofte og hvor store mengder du spiser «usunt». Og så var spørsmålet, hva er usunn mat? For en person kan «usunn mat» være «riktig» mat! Utfordringene rundt ernæring er mange! Deltakerne på kurset hadde mange ulike spørsmål til Gardseth: «Eldre og dårlig matlyst, hva har du av tips og råd? Diabetes og kake til kaffen, – er det farlig? Kosthold til overvektige beboere på sjukehjem. Hvordan gi mat som metter, samtidig som de bør gå ned i vekt?»
I andre del av kursdag to, var det munn- og tannhelse som stod på agendaen. Ledende tannpleier Hilde Thoresen. Hun fokuserte på hvor viktig det er å gjennomføre en god kartlegging av pasientens munn- og tannhelse. Hun ga mange gode råd og tips, og løftet frem viktigheten av samarbeidet mellom ulike yrkesgrupper.
Tredje og siste kursdag, startet med ernæringsrådgiver Anette Nordsett-Carr som viste avisutklipp fra sosiale media. «Vi overstrømmes av ernæringsråd hver dag og mange av tipsene «slår hverandre i hjel», kåsert Nordsett-Carr. Hvem kan vi stole på? Hun tok oss med på en lærerik ernæringsreise og vi konkluderte med at (sosiale) media er en dårlig kilde til kunnskap om kosthold!
På slutten av siste kursdag ga Tone Noren fra Tynset studie- og høgskolesenter en smakebit av kommunikasjonsverktøyet Motiverende intervju. Hvorfor gjør ikke pasienten bare det som fagfolk sier? Ja, hadde det bare vært så enkelt! Tema var endrings- og motivasjonsarbeid, og deltakerne fikk testet ut enkle verktøy for å endre på egne «uvaner».
Evaluering
I etterkant har kurset blitt evaluert, og de fleste deltakerne var veldig fornøyde med kurset. Deltakerne syntes kurset hadde et variert innhold, og at det var en rød tråd gjennom kurset. Flere var overrasket over at kurset var mye mer nyansert og tok for seg mer enn forventet. Engasjerte forelesere som ga matnyttige råd og tips om kosthold som de tar med seg tilbake til sin arbeidsplass.
Det var noe sprik mellom hva kjøkken- og helsepersonell hadde behov for av kunnskap, men flere uttalte at det var nyttig å ha felles kursdager sammen. Felles møteplasser er positivt, da de har mye å lære av hverandre og flere ønsket et sterkere samarbeide.
På første kursdag ble deltakerne utfordret til å utarbeide konkrete mål og tiltak for å bli enda bedre på helse og ernæring i sin kommune/avdeling. Dette blir tema på oppfølgingsdag i januar, som vi gleder oss til å høre mer om.
Du kan lese mer om utviklingsprosessen av dette kurset her.
Er du interessert i å lære mer om kosthold og ernæring? Les mer her: Kostverktøyet – støtte til bedre levevaner.
Kommunene Folldal, Tolga og Os står nå for tur, og de vil få samme kurstilbud, med oppstart i januar 2025.
For mer informasjon, ta kontakt med Tone Nøren. E-post: tone.noren@tynset.kommune.no Tlf. 97773932.